Ontwikkelingen preventief en ambulante jeugdhulp

De afgelopen jaren heeft gemeente Diemen succesvol gebouwd aan een sluitend aanbod van preventieve en ambulante jeugdhulpvoorzieningen. Gemeente Diemen zet in op preventie, vroegtijdig signaleren en tijdig hulp bieden aan jeugdigen. In de Jeugdnota 2017-2020 en de beleidsnota Sociaal Domein 2020-2023 is dit uitgangspunt nogmaals bekrachtigd. Door het creëren van een positief opgroei- en opvoedklimaat en het bieden van de juiste hulp – integraal, laagdrempelig, vroegtijdig, dicht bij huis en op maat – worden problemen zo veel mogelijk voorkomen of in een vroeg stadium onderkend. Bovendien is de verwachting dat door tijdige ondersteuning aan jeugdigen en hun ouders voorkomen kan worden dat zij in een later stadium zwaardere, meer gespecialiseerde en duurdere vormen van hulp nodig hebben. Dat vraagt om goede en voldoende algemene voorzieningen en goede vroegsignalering waarbij - als er iets meer nodig is - snel en dichtbij ondersteuning geboden kan worden.

In 2020-2021 is een evaluatie uitgevoerd van het preventief jeugdbeleid door Radar Advies. Radar Advies constateert dat het aanbod dekkend, kwalitatief hoogwaardig en (kosten)effectief is. In het onderzoek zijn een aantal aanbevelingen gedaan om het preventief jeugdbeleid te verbeteren. De belangrijkste aanbeveling is dat er op bepaalde thema’s binnen de jeugdhulp nog geen preventief aanbod aanwezig is. In 2021 en 2022 geven we uitvoering aan de aanbevelingen uit het rapport. Dit zal niet leiden tot een vrijval van middelen binnen dit budget. Wel wordt een hernieuwde prioritering aangebracht in het aanbod en zal er beter gestuurd worden op kwaliteit en resultaat.

Door de coronapandemie is de vraag naar preventieve en ambulante zorg in Diemen toegenomen. Uit onderzoek van de Kinderombudsman blijkt dat kinderen en jongeren het sociaal contact met vrienden missen en een gebrek aan (sport)activiteiten ervaren. Eenzaamheid is toegenomen onder kinderen (bron: Kindertelefoon) en jongeren hebben meer last van psychosociale klachten. De ouder- en kindcoaches in Diemen hebben het extra druk gehad en de praktijkondersteuner GGZ Jeugd ziet de intensiviteit van de hulpvragen sterk toenemen.

Gemeente Diemen heeft extra middelen ontvangen van het Rijk om kinderen en jongeren in de coronapandemie te ondersteunen. Met deze middelen is er extra preventief aanbod ingekocht om kinderen en jongeren te ondersteunen en in te spelen op de thema's eenzaamheid, individuele (digitale) psychosociale ondersteuning en mentale weerbaarheid.

Via de basisscholen in Diemen is er een behoeftepeiling onder ouders uitgezet om te peilen hoe het preventief aanbod nog beter kan aansluiten bij de behoeftes van ouders en kinderen tijdens de coronapandemie. Uit de behoeftepeiling blijkt dat er vooral vraag is naar extra (sport)activiteiten en huiswerkondersteuning.

Financieel effect preventieve en ambulante jeugdhulp

We zien dat door de coronapandemie de hulpvraag toeneemt naar preventieve en ambulante hulp. Voor de extra preventieve inzet in het kader van de coronapandemie hebben we aanvullende middelen ontvangen vanuit het Rijk. Vooralsnog is het huidig preventief en ambulante aanbod toereikend. Daarom vragen we in 2022 geen extra middelen aan. Het is onduidelijk hoe de hulpvraag van kinderen en jongeren zich de komende jaren verder ontwikkeld en welk effect de coronapandemie hierop heeft. Mocht de zorgvraag toenemen en de huidige middelen hierdoor ontoereikend zijn, dan zullen we hierover tijdig communiceren.

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf